A decide când să apelezi la terapie individuală poate fi o întrebare dificilă. Nu trebuie să așteptați până la punctul cel mai de jos pentru a cere ajutor. Atunci când decizi că ești gata să primești ajutor și că lucrurile pot sta diferit în cazul tău puți începe să te simți mai bine. Spre deosebire de terapia de grup, consilierea individuală vă oferă o atenție individuală.

Terapia individuală poate fi de ajutor pentru oricine. Indiferent dacă te confrunți cu factori de stres în viață, traume trecute sau actuale, probleme sexuale, abuz de substanțe și dependențe. Terapia individuală te poate ajuta, de asemenea, cu abilitățile de socializare, dezvoltarea limitelor sănătoase, îmbunătățirea relațiilor, preocupările legate de stima de sine, depresia, anxietatea sau orice lucru care cauzează suferință. Terapia individuală te poate ajuta, de asemenea, cu gestionarea schimbărilor majore în viață, cum ar fi începerea unui nou loc de muncă, mutarea, căsătoria sau divorțatul, nașterea sau creșterea unui copil.

Începerea terapiei individuale poate fi uneori descurajantă. Cu toate acestea, este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți viața, sănătatea mintală sau de a explora ceea ce te-a împiedicat să trăiești mai bine, cu mai multă bucurie. Te întrebi dacă este timpul să vorbești cu cineva, te invit să faci acel pas curajos spre auto-îngrijire și descoperire de sine.

Terapia îți poate oferi sprijin, validare, abilități de coping (mecanisme inconştiente şi/sau conştiente de evitare, diminuare sau remediere a impactului negativ al unei situații asupra stării noastre de confort psihic şi fizic) și strategii pentru a-ți schimba perspectiva și comportamentele. Îți poate oferi o mai mare liniște sufletească și te poate ajuta să tolerezi sentimente și situații dificile. Îți poate oferi o „experiență emoțională corectivă”, creând un spațiu sigur și fără judecată pentru a te exprima în mod autentic și pentru „a te vedea” așa cum poate niciodată nu te-ai mai văzut, a te explora fără frică. Asemenea experiențe au un impact puternic și transformator.

Sesiunile terapeutice cu mine nu pot schimba alte persoane sau circumstanțe externe. Ofer psihoeducație, feedback și îndrumare, dar nu ofer sfaturi sau răspunsuri. După primele ședințe, mai ales dacă nu ai mai avut experiențe de explorare a trăirilor interioare sau dacă există traume neprelucrate, terapia poate să te facă să te simți mai rău înainte de a te simți mai bine. Întotdeauna, după o furtună, aerul este mai curat și liniștea este profund vindecătoare. În general, cu cât aduceți mai mult în terapie, cu atât mai multe aspecte vor fi conștientizate și aduse în categoria resurselor proprii.

Te invit să citești un articol în care poți afla mai multe detalii despre psihoterapia pe care o practic.

Este normal să fii confuz cu privire la felul în care te simți, să ai întrebări despre tine și să dorești să le clarifici. Anumite experiențe pot face dificilă procesarea emoțiilor și a trăirilor. Dacă nu ești sigur cu ce te confrunți sau nu știi cum să descrii acel „ceva”, acesta poate fi un semn că este timpul să cauți ajutorul unui psihoterapeut.

Este perfect în regulă să nu ai toate răspunsurile. Emoțiile puternice sunt un motiv suficient pentru a explora mai adânc alături de un terapeut. Poate părea copleșitor la început, dar terapia individuală poate ajuta să înțelegi diferitele aspecte ale vieții tale.

Și dacă nu ai mai avut experiența de a discuta cu un terapeut și dorești să încerci să vezi cum este sau dacă dorești să te asiguri că rezonăm mă poți contacta pentru o consultație gratuită de 30 de minute, astfel încât să te pot cunoaște puțin, să aflu despre nevoile tale și să îți pot răspunde la întrebările pe care le ai. Toate consultațiile sunt confidențiale. La finalul consultației nu este obligatoriu să programăm o ședință de terapie, dacă ne dăm seama că nu ne potrivim, te pot ajuta să îți găsești un alt psihoterapeut.


Dacă te interesează psihologia și ți se pare interesant și valoros ce ai gasit aici,
poți lăsa adresa de email și te voi ține la curent cu noutățile de pe site.Mă poți suna oricând de luni până vineri între 08.00-20.00. Dacă nu reușesc să răspund imediat, voi reveni cu un apel/mesaj în cel mai scurt timp posibil, cu siguranță în aceeași zi.