
Bine ai venit!
Mă numesc Tatiana Morari, sunt psiholog clinician, psihoterapeut și formator. Nu m-am născut terapeut, dar am devenit pentru că îmi place să învăț, să cresc, să mă dezvolt și să împărtășesc din ce știu și pot, căci, sharing is caring. Mereu mi-a plăcut să fiu printre oameni, iar conectarea cu celălalt este pentru mine un moment de creștere, de îmbogățire reciprocă care permite schimbarea și care la rândul ei, are loc atunci când începi să te descoperi, să te accepți și chiar să te iubești.
În timpul liber sunt fotograf în cuvinte – o scriitoare de eseuri care face un zoom-in artistico-psihologic al unor momente de viață. Aceasta este modalitatea prin care partea mea introvertită reușește să exprime sensibilitatea și intensitatea trăirii.
Am absolvit facultatea de psihologie în anul 2002, apoi mi-am completat studiile cu o formare de 4 ani în psihodramă în cadrul Asociației Române de Psihodramă Clasică și cu alte formări complementare, printre care formare în metoda ESPERE în cadrul Institutului de Formare și Educare Relațională din România și formare în folosirea metaforei ca instrument terapeutic (carduri metaforice de asociere) în cadrul Master Academy.
Am o experiență de peste 10 ani de lucru în domeniul social (ONG) în calitate de psiholog (grupuri cu copii defavorizați și grupuri cu mame asistate social) și în calitate de formator (cursuri acreditate: formare de formatori, asistenți sociali, asistenți maternali profesioniști ș.a.) și experiență de peste 5 ani în mediul corporatist în departamentele HR și Training. În paralel, am organizat și participat la numeroase workshopuri, conferințe și am urmat un program personal de terapie. Sunt autor și coordonator al unui volum pentru părinți și educatori – Trandafirul Micului Prinț. O nouă viziune asupra copilului: ghid pentru părinți și educatori (2013).
În prezent îmi desfășor activitatea profesională prin intermediul Cabinetului Individual de Psihologie, fiind acreditată de Colegiul Psihologilor din România, specializându-mă în terapia individuală și de grup, cu arii de intervenție în depresie, anxietate, pierdere și doliu, traumă, abandon, divorț.
Aici găsești mai multe informații despre reziliență, cuvânt folosit din ce în ce mai mult în toate domeniile: ecologie, economie, inginerie, politică, finanțe… Și de aceea în fiecare domeniu are un sens diferit. Reziliența Psihologică este fenomenul de refacere, reconstruirea de sine după unul sau mai multe traumatisme. Această definiție a evoluat în timp și astăzi putem distinge 7 aspecte importante despre reziliența psihologică. Îți recomand acest articol și pentru că este unul dintre cele mai citite pe site și pe pagina mea de facebook.
Abordarea mea
este etapizată, ceea ce înseamnă că te întâlnesc și plecăm chiar de acolo unde ești. Munca mea este orientată spre explorarea prin acțiune a lumii interioare și exterioare, spre crearea unei disponibilități și a unui context care stimulează un nivel al gândirii care tinde să ocolească modelele recurente prin accesarea unei perspective noi cu ajutorul metaforei. Activitatea mea, de asemenea, presupune creștere și autodezvoltare continuă prin cercetarea procesului conectării interumane, a influențelor transgeneraționale, a traumei și a neuroștiințelor.
Scopul psihoterapiei
pe care o practic este explorarea prin acţiune a problemelor clientului, care își cercetează într-un cadru securizant resursele, îndoielile, dorinţele, blocajele sau visele și schimbarea modului în care simte și acționează în cadrul relațiilor (relațiile cu ceilalți și relația cu propria persoană). Adică, urmăresc să sprijin extinderea ariei de percepție și restructurarea modurilor disfuncționale de a fi în raport cu ceilalți prin antrenarea resurselor de spontaneitate și creativitate. Acesta este motivul pentru care mă concentrez pe a te ajuta să te vindeci mai degrabă decât să te învăț abilități.
Ordinea înseamnă atât găsirea răspunsului, cât și reconectarea cu sensurile (având în vedere că fiecare are libertatea la propria-i subiectivitate și la propriul său sens). Din acest motiv, soluționarea unui conflict psihic nu înseamnă găsirea unui model existențial, ci reconectarea cu originile existenței din care derivă sensurile. Principalele probleme ale modernității sunt generate de pierderea rădăcinilor, de aceea reconectarea cu acestea și refacerea echilibrului dintre diferitele Euri pentru a forma un Sine integrat constituie scopul psihoterapiei pe care o practic.
Pe scurt, despre mine și modul în care lucrez:
- Psihoterapeut acreditat – drept de liberă practică acordat de Colegiul Psihologilor din România
- Terapie de durată scurtă sau medie – terapia poate dura câteva săptămâni sau luni
- Mă concentrez pe – relație, roluri, influențe transgeneraționale, scheme comportamentale și scenarii de viață
- Metode și tehnici utilizate – metode de acțiune/experiențiale, asocieri metaforice, teme pentru acasă care testează și măsoară progresul.
Ai nevoie de argumente suplimentare?
Meticulozitatea este unul dintre atuurile tale? Apreciez asta!
Domenii
Lucrez cu adulți, grupuri și cupluri, copii și ofer servicii de psihoterapie pentru cele mai multe dificultăți psihologice și emoționale, inclusiv: anxietate și panică, depresie și dispoziție scăzută, separare/divorț și nu numai. Sunt dispusă să te sprijin în cazul în care te preocupă:
- relația de cuplu deteriorată,
- relațiile dificile cu copiii,
- faptul că ești singur/ă, nu ai un partener/ă și ești în căutarea unei relații stabile,
- suferi de anxietate și depresie,
- lupta pe care o duci cu simptome fizice, cu boli cronice grave sau chiar cancer,
- conflictele de la locul de muncă pe care nu reușești să le gestionezi individual,
- faptul că te simți izolat/ă în cadrul grupurilor și/sau comunităților din care faci parte.
VALORILE MELE PROFESIONALE:
Compasiune… să manifest față de mine cât și față de ceilalți cea mai mare compasiune cu privire la modul în care viața ne-a modelat, cu privire la cine suntem și la modurile în care acționăm și ne bucurăm de viață. Și încă ceva, am convingerea că o lecție pe care o putem învăța în urma oricărei provocări este compasiunea pentru alte persoane care se confruntă cu problema pe care noi deja am depășit-o.
Curiozitate… să cultiv curiozitatea pentru ceea ce pare imposibil de cunoscut și chiar pentru ceea ce pare evident.
Autenticitate… să mă conectez cu ceea ce este în ființa mea și să permit ca acest lucru să fie într-un mod care invită și pe celălalt să se deschidă, astfel încât să aibă loc o întâlnire autentică.
Umor… să păstrez spațiu pentru râs, autoironie, chiar și atunci când (sau mai ales atunci când!) lucrurile sunt provocatoare și incomode.
Experiență și pregătire profesională
Sunt membră a următoarelor instituții:
Experiență, training și acreditările mele profesionale:
- Consilier dezvoltare relațională (Metoda ESPERE), Institutul de Formare și Educare Relațională, 2021 – prezent
- Terapeut CMA (carduri metaforice de asociere), Master Academy, 2020
- Psihoterapeut psihodramatist, Asociația Română de Psihodramă Clasică, 2015-2019
- Prezentări publice: „Mindfulness: teorie și practică”, Bookfest 2014 și 2015, EUB International Conference „Integral education for sustainable development, form information and competences to achievement of autonomy”, 2015
- Alte certificări: Manager General Societate Comercială – COR 112011, 2018; Metode de coaching pentru manageri, 2016; Sistem de Recrutare Kruger, 2016; Crearea și implementarea unui sistem de evaluare, 2015; Manager proiect – COR 242101, 2011; Formator – COR 242401, 2008.
- Master în domeniul Advocacy și Schimbări Sociale, Chișinău, 2003-2004
- Facultatea de Psihologie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău, 1999-2003
- Voluntar în cadrul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copil, 2001-2003 (o experiență deosebit de importantă pentru mine)
Dacă te interesează psihologia și ți se pare interesant și valoros ce ai găsit aici,
poți lăsa adresa de email și te voi ține la curent cu noutățile de pe site.
Mă poți suna oricând de luni până vineri între 08.00-20.00. Dacă nu reușesc să răspund imediat, voi reveni cu un apel/mesaj în cel mai scurt timp posibil, cu siguranță în aceeași zi.