Metafora – un pretext pentru o călătorie interioară

Ce reprezintă cardurile metaforice de asociere?

Cardurile metaforice de asociere reprezintă un instrument de lucru care a câștigat popularitate în întreaga lume, în multe țări se organizează cursuri, ateliere de lucru, conferințe și chiar festivaluri cu această tematică. Cardurile metaforice de asociere sunt deseori folosite în activitatea de psihoterapie și coaching, dar sunt utilizate și de către traineri, medici, asistenți sociali, educatori, responsabili HR etc.

Fiind de mărimea unei cărți de joc sau a unei cărți poștale, cardurile metaforice reprezintă imagini complet diferite ca stil și conținut – un desen, fotografie sau o abstractizare – oameni, peisaje, animale, personaje de basm. De fapt, cel mai important lucru nu este imaginea de pe card, ci modul în care acea imaginea este percepută și ceea ce trezește în noi.

Cardurile în sine reprezintă o invitație, un pretext pentru o călătorie interioară prin șirul amintirilor, nevoilor, așteptărilor, fantasmelor, fricilor, speranțelor, resurselor noastre etc. De exemplu, imaginea unui copil care plânge poate trezi în noi amintiri – aceasta poate fi o situație din copilărie în care am fost nedreptățiți sau poate fi vorba despre o situație la care am fost martori sau poate fi vorba despre o situație din experiența noastră ca părinte. Cu ajutorul cardurilor ne putem aminti situații de mult uitate și de care nu eram conștienți. Cu ajutorul cardurilor metaforice se pot stabili anumite coordonate și se poate construi o hartă a lumii noastre interioare.

Denumiri alternative

Cardurile metaforice de asociere se pot găsi sub diverse denumiri, fiecare dintre ele acoperind o anumită funcție:

 • Carduri de asociere – carduri care trezesc diverse asocieri din viața, experiența personală și care actualizează sau scot la iveală sentimente și anumite probleme;
 • Carduri proiective – interpretarea cardului este întotdeauna individuală, fiecare persoană vede exact ceea ce, într-un fel, rezonează cu sentimentele sale interioare;
 • Carduri psihologice sau carduri terapeutice – carduri care reprezintă un instrument de lucru pentru psihologi și psihoterapeuți;

Cardurile metaforice de asociere (prescurtat CMA) sunt un instrument eficient, versatil, de suport și de ajutor în practica psihoterapeutică și nu reprezintă o orientare în psihologie sau o tehnică proiectivă.

Cardurile metaforice de asociere și grupele de vârstă

Lucrul cu cardurile presupune un anumit nivel de dezvoltare a gândirii abstracte. În principiu, cardurile se pot folosi în lucrul cu copiii începând cu vârsta de 5 ani. Recomand jocul DIXIT (în total sunt 10 seturi de carduri  de asociere DIXIT) – joc de societate care dezvoltă încrederea în sine, creativitatea, imaginația și spontaneitatea și nu numai. Aici, https://www.bestkids.ro/blog/index.php/beneficiile-jocurilor-de-societate-in-era-tehnologiei-moderne/ puteți citi un articol interesant despre jocurile de societate și beneficiile acestora.

Prin urmare, în ceea ce privește acest instrument de lucru, există doar o limită inferioară de vârstă. În rest, nu există restricții – cardurile metaforice, fiind potrivite în lucrul cu adolescenți, copii, adulți, indiferent de sex, statut social sau alți factori.

Ce probleme pot fi rezolvate cu ajutorul cardurilor metaforice de asociere

Toate! De la probleme relaționale până la interpretarea viselor și fantasmelor, de la probleme cu greutatea până la atitudinea față de bani, de la identificarea arhetipurilor sufletești până la conștientizarea feminității/masculinității, de la conștientizarea resurselor interne până la integrarea unor evenimente din copilărie, de la cercetarea sensului în viață până la identificarea semnificației unei experiențe, de la elaborarea rolurilor până la identificarea soluțiilor pentru o problemă urgentă.

Scopul cardurilor metaforice de asociere

Metafora ne permite să aducem mai multă lumină, conștientizare și resurse în viața noastră interioară. Ne ajută să vedem o problemă din mai multe puncte de vedere și să ne disociem de ea, să reușim să o vedem separată de noi. Ne ajută să vedem perspectiva depășirii unei probleme ca pe un drum în care există obstacole, dar nu suntem lipsiți de resurse. Acestea sunt doar unele dintre darurile prețioase ale metaforei.

Utilitatea cardurilor metaforice de asociere

Cardurile metaforice sunt utile în diferite etape ale activității terapeutice:

 1. Sprijin în stabilirea contactului cu clientul. Pentru anumite persoane poate fi o adevărată provocare să povestească despre sine, să povestească în detaliu despre sentimentele și experiențele proprii (anxietate, autoprotecție, negare – pot exista multe motive). De asemenea, nu este ușor în cadrul sesiunii de psihoterapie să atragi atenția unui copil. Cardurile sunt foarte utile la această etapă inițială. Pentru un copil, cardurile devin un „joc” incitant, pentru adulți, un „joc” cu imagini care permite să se relaxeze și creează un sentiment de siguranță. Astfel, cadrurile – metafora vizuală – fac posibilă stabilirea contactului și introducerea problematicii clienților într-o formă destul de sigură și „jucăușă”. Când se lucrează în grup, acest lucru permite, de asemenea, începerea lucrului creând un cadru sigur, confortabil și plin de căldură.
 1. Îndepărtarea barierelor și a rezistențelor. Este adesea dificil pentru o persoană să vorbească direct despre probleme. Atunci când nu vorbim despre noi, ci descriem ceea ce vedem în imagine, barierele sunt eliminate. Cu ajutorul cardurilor, o persoană reușește să se deschidă cu o mai mare ușurință și reușește să abordeze subiecte ce țin de rușine, tabuuri, căci gheața deja s-a topit.
 1. Apel la subconștient. Multe mesaje sunt criptate în imaginile cardurilor. Prin examinarea, descrierea cardului, putem înțelege ceea ce nu ne-a fost accesibil și ceea ce nu am înțeles înainte.
 1. Conștientizarea problemelor. Cardurile ne permit să înțelegem, să simțim și să verbalizăm conflicte, trăiri și probleme interioare. În ciuda faptului că imaginea de pe card conține diverse lucruri mici, detalii, noi reușim să vedem acolo ceea ce corespunde stării noastre actuale.
 1. Conștientizarea resurselor. Fiind preocupați de o anumită problemă câmpul conștiinței noastre este foarte mult îngustat din cauza stresului, anxietății, încordării corpului etc. Cu ajutorul cardurilor metaforice reușim să conștientizăm propriile atuuri, resurse și puteri interioare care până atunci erau invizibile.
 1. Găsirea unor soluții noi. Privind și descriind cardurile, o persoană reușește să acceseze și alte nivele psihice înafară de cel rațional. Metaforele, asocierile sunt capabile să lanseze mecanisme care ne pot conduce spre cele mai neașteptate decizii, puncte de vedere și descoperiri!
Modalități de lucru cu cardurile metaforice

În funcție de modul de alegere al cardurilor, există 2 strategii de lucru cu cardurile metaforice de asociere:

 • Alegerea deschisă a cardurilor – persoana alege singură imaginile. Aceasta este o opțiune potrivită atunci când, de exemplu, avem o problemă de care suntem conștienți și pentru care dorim să găsim soluții. Aceasta este o metodă sigură și mai puțin deranjantă.
 • Selecție închisă sau selecție oarbă a cardurilor – persoana alege un card la întâmplare fără a vedea imaginea. Pe de o parte, această opțiune este mai complicată și necesită o muncă mai profundă de interpretare, iar pe de altă parte, se evită mecanismele de apărare și raționalizările. Această metodă se recomandă atunci când căutăm soluții, dorim să ne conștientizăm resursele etc.

În funcție de conținutul cardurilor, de asemenea, există 2 strategii de lucru:

 • lucrul cu imaginile;
 • lucrul cu cuvintele.

Există persoane cărora le este mai ușor să lucreze cu imagini vizuale și sunt persoane care găsesc mai ușor să lucreze cu cuvinte, să spună lucrurilor pe nume. Ambele strategii se pot combina și se poate lucra cu două seturi de carduri în același timp.

Tehnici de lucru

În funcție de strategia de lucru există cel puțin 3 tehnici de lucru cu cardurile metaforice de asociere:

 • Inspirație – alegem un card care personifică problema noastră și purtăm un dialog despre aceasta;
 • Zoom – conținutul imaginii se poate „mări” și „împărți” în câteva sub-imagini, idei, scene. De exemplu, „împărțim” o imagine în părți mai mici și le putem examina mai detaliat. Sau, dimpotrivă, alegem carduri suplimentare pe care le așezăm în jurul cardului principal la o anumită distanță în funcție de cât de mult se apropie de ideea cardului principal. O asemenea abordare ne poate permite să vedem o anumită problemă în ansamblu;
 • Ochelari – putem încerca să privim problema din diferite unghiuri, din diferite perspective.
Testimoniale

Cu ajutorul cardurilor metaforice, Tatiana m-a ajutat să înțeleg mai bine de ce nu reușesc să slăbesc. Îmi era clar că mă sabotez, dar nu îmi dădeam seama cum anume. Pentru început am desenat sabotorul și i-am pus un nume. Apoi, l-am descris și i-am identificat calitățile. Pentru fiecare dintre calități am ales un card-resursă. Pentru mine a fost uimitor faptul că prin fiecare card am identificat o resursă de care nici nu eram conșientă. Mi-am dat seama că nu slăbeam pentru că eram agățată de câteva beneficii secundare. Pentru fiecare beneficiu secundar am ales alte carduri cu ajutorul cărora am găsit modalități alternative de a mă simți împlinită. Într-o oră și jumătate am avut atâtea aha-uri! Incredibil! Poza cu tot ce am lucrat: cardurile-resursă și cardurile cu modalitățile alternative de comportament o am și acum pe frigider 🙂 Mulțumesc! Maria, 39 ani

Sesiunea la care am lucrat asupra relației mele cu mama a fost foarte grea, dar eliberatoare. Prin carduri, Tatiana m-a ajutat să înțeleg moștenirea de la mama. Cu bucurie am constatat că am luat de la mama mai multe lucruri bune, folositoare decât invers. Am înțeles mai bine viața ei și poate unele motive care au determinat-o să se comporte cu mine într-un anume fel. Apoi, am ales câte un card pentru modul în care vreau eu să trăiesc. Povestind despre aceasta iar mi-am dat seama de foarte multe lucruri. Am avut multe insight-uri și mulțumesc din suflet! Ana, 30 ani

Pe mine cardurile m-au ajutat să văd foarte clar niște lucruri. Mi-am dat seama de ce nu îmi găsesc o parteneră potrivită. Am lucrat pe parcursul a 3 terapii și am aflat atâtea lucruri noi despre mine. Încă mă mai gândesc la unele lucruri pe care le-am descoperit atunci. A fost un proces foarte intens și concentrat, încă mai procesez :)) Lucian, 27 ani

 

 

 

 

Comments

 1. Felicitari pentru expunerea detaliata si foarte utila. Mi-ai adus aminte de cateva instrumente pe care nu le-am mai folosit ds mult timp dar care sunt foarte generoase si provocatoare in lucrul cu clienții. Mult succes in continuare, Tatiana.

  1. Acel moment inconfundabil de Aha! și fața clientului care se luminează pentru că a reușit să se conecteze cu o parte din sine! Acel moment de regăsire a unor resurse interioare care erau de mult uitate! Acel moment în care clientul își recâștigă încrederea că poate să se întregească și să facă pace cu experiențele care l-au dat afară din propria-i viață! – Daruri atât de prețioase pentru noi, terapeuții. Mulțumesc frumos pentru comentariu și feedback!

Lasă un comentariu