Reziliența

Cuvântul reziliență este folosit din ce în ce mai mult în toate domeniile: ecologie, economie, inginerie, politică, finanțe… Și de aceea în fiecare domeniu are un sens diferit. Reziliența Psihologică este fenomenul de refacere, reconstruirea de sine după unul sau mai multe traumatisme. Această definiție a evoluat în timp și astăzi putem distinge 7 aspecte importante despre reziliență psihologică.

CAPACITATE sau CALITATE INDIVIDUALĂ

de a depăși o situație stresantă sau traumatism și/sau de a continua să te dezvolți într-un mediu care îți este ostil. Fiind o calitate ea poate fi dezvoltată.

PROCES

care intervine în situațiile stresante sau traumatizante și care permite depășirea lor prin transformarea acestora într-un „nou început”. Din această perspectivă, orice persoană poate deveni rezilientă cu condiția sa fie ajutată în acest sens.

FORȚĂ INTERIOARĂ sau APTITUDINE

pe care fiecare dintre noi o are într-un grad mai mare sau mai mic, care are legătură cu trăsături personale în parte înnăscute, dar care este și influențată de mediul de viață. Astfel, cel mai mare cadou pe care îl pot face părinții pentru copiii lor este sa îi învețe să își controleze, conțină emoțiile și stresul.

RECONSTRUCȚIE sau de REINVENTARE PERSONALĂ

Fiecare dintre noi își „construiește propria reziliență” și nu știe cum ea se va manifesta la un moment dat. Așa cum într-o pădure care a luat foc viața reapare sub forma unor specii vegetale mai diverse și câteodată surprinzătoare, momentul de cotitură al procesului de RECONSTRUCȚIE sau de REINVENTARE PERSONALĂ poate aduce cu sine schimbări neașteptate. Pot apărea comportamente noi, care nu se manifestaseră până atunci, precum comportamente de risc, manifestări noi ale sexualității, angajamente altruiste și chiar aptitudini pronunțate ale creativității. Acest fenomen este descris de numeroase studii în domeniul neuroștiințelor care descriu extraordinara NEUROPLASTICITATE cerebrală și psihică.

RELAȚIA

ca fenomen interpersonal prezintă prin dinamica sa unul dintre cei mai importanți factori care ne cultivă reziliența. Dacă cineva spune că „Prima mea învățătoare a fost atât de bună cu mine” înseamnă că acea legătură a fost una semnificativă și a contribuit la dezvoltatea unei persoane pline de speranță.

SENSUL

pe care persoana aflată în suferință îl dă situației sale, trecutului ei și acestei suferințe, dar și viitorului său. „Începând cu vârsta de 15 ani am început să-mi pun întrebări despre propriul meu viitor” – importanța sensului. Sensul și semnificația sunt rezultate personale, nimeni nu poate conferi sens în locul altcuiva, chiar dacă are cele mai bune intenții. Fiecare își stabilește propria direcție în viață și nu putem impune nimănui sensul pe care noi înșine l-am găsit propriei noastre vieți. Astfel, un alt cadou pe care îl pot oferi părinții copiilor lor este să îi însoțească în explorarea sensului. Cum? Oferind iubire, reguli și discuții semnificative care se pot reflecta prin următoarele fraze: „Chiar dacă am greșit, am simțit o considerație binevoitoare din partea mamei” sau „Pur și simplu m-am simțit iubită”.

COMUNITATEA REZILIENTĂ

ce pune accentul pe organizarea colectivă ca o condiție pentru reziliența individuală. În acest caz, reziliența ca proces presupune o serie de acțiuni: PREVENIREA, realizată prin cunoașterea factorilor de stres și traumelor cu care ne putem confrunta, facilitează reziliența, ca și un mediu familial și social bun; REZISTENȚA în fața traumatismului; RECONSTRUIREA, adică să pui capăt situației de criză prin reconsituirea capacităților proprii, dar și să profiți de schimbările care au survenit ca să pui bazele unei dezvoltări personale pornind de la alte fundamente; CONSOLIDAREA VINDECĂRII, după un moment dificil, odată ce criza a luat sfârșit, pot să rămână într-adevăr multe sechele, fizice și/sau psihologice. Consolidarea vindecării este o etapă în sine a rezilienței, un posibil nou ciclu care ne pregătește pentru a face față unor posibile dificultăți ulterioare. Această perspectivă lărgită a termenului de reziliență până la dimensiunea colectivă, (de exemplu, reziliență organizațională) deschide numeroase perspective inovatoare și foarte promițătoare.

Prin urmare, reziliența este capacitatea de a ne pregăti, de a ne recupera și de a ne adapta stresului, adversității, traumei sau tragediei.
Cum am putea sprijini o persoană în suferință pentru a-i favoriza reziliența?
  • Să acordăm interes prioritar laturilor pozitive ale persoanei aflate în suferință;
  • Să dăm dovadă de modestie, nu este nevoie să te pui pe tine însuți în evidență, ci să permiți persoanei de lângă tine să-și conștientizeze resursele;
  • Să-i lași persoanei libertatea de a vorbi sau de a tăcea;
  • Să avem răbdare, căci reziliența este un proces și nu trebuie parcurs prea repede;
  • Să acceptăm că traiectoria unei reziliențe este alcătuită din suișuri și coborâșuri, să atragem atenția cu blândețe dacă persoana care trece printr-o perioadă post-traumatică este cuprinsă de un entuziasm nefondat sau dacă are tendința să cadă în capcana gândurilor iraționale sau nevrotice;
  • Să respectăm parcursul de reziliență al celuilalt care poate fi unic;
  • Să evitați cuvintele amabile care fac rău de genul: „Trebuie să uiți”, „Uită toate acestea”, „Nu te mai gândi, îți face rău”. Reziliența nu se construieșe pe amnezie, ci pe o anumită formă de memorie, care, la început este extrem de dureroasă, însă în timp tocmai datorită ei crește capacitatea de a rămâne în contact cu sine și de a conține propria durere. Putem spune: „E dur ce ți s-a întâmplat, mă pun în locul tău, cred că îți este foarte greu”, „Cred că a fost foarte dur pentru tine să treci prin această experiență”, „Mi-e greu să-mi închipui cât de mult a trebuit să suferi…”
  • Este potrivit să ascultăm cu sensibilitate și interes, fără a manifesta milă – atitudine care niciodată nu a ajutat pe cineva să evolueze.
  • Și în încheiere, imaginează-ți relația pe care o ai cu persoana care suferă și pe care vrei să o sprijini. Acestă relație poate deveni un nod care sufocă și care nu-l lasă pe celălalt să se dezvolte sau poate fi o îmbrățișare plină de iubire care oferă resurse, sprijin și suficient spațiu de creștere și reconectare personală.

Lasă un comentariu