Un grup oferă sprijin, acceptare și accelerare!

Ce oferă un grup de dezvoltare personală?

Sintetizând, grupul oferă sprijin, acceptare și accelerare!

Cum așa?

  1. Într-un grup de dezvoltare personală ceilalți membri ai grupului îți pot reflecta informații, aspecte despre tine sau situația cu care te confrunți, aspecte pe care altfel tu nu le vezi datorită implicării tale personale într-un anumit context. Știi tu, noi „fierbem în suc propriu”.
  2. Crezi că îți va fi greu să te deschizi în fața unor străini sau poate chiar te gândești că îți va fi rușine? Totul se va întâmpla treptat și în ritmul tău (de aceasta mă voi îngriji eu). Apoi, același lucru este făcut de fiecare participant și în scurt timp îți vei da seama că totul se întâmplă parcă de la sine. Acest sentiment îl vei avea pentru că ceea ce face și zice un coleg te va motiva și te va potența. În fond grupul este o energie care circulă de la un membru la celălalt și devine din ce în ce mai mare, intensă și bogată pe măsură ce membrii săi apelează la ea. Grupul format se va antrena ușor-ușor în a conține întreaga experiență, a o reflecta, contribuind la vindecarea emoțiilor copleșitoare, la clarificare, dar și la noi perspective asupra unor situații. Deci, e ok, reticența firească de la început se va transforma în complicitate construită cu grijă de întreg grupul.
  3. Confortul participării la grup este asigurat și de „Ceea ce se discută în grup, rămâne în grup.” Iar, în acest scop vom realiza un demers specific în cadrul grupului.
  4. În cadrul grupului vei putea împărtăși gânduri, percepții, temeri sau probleme, iar rolul de „oglindă” al grupului ne va ajuta să ne dăm seama că nu suntem nici singuri și nici singurii care se confruntă cu astfel de situații. Nu-i așa că este un sentiment eliberator să te simți că ești văzut și primit cu acceptare?
  5. Prin intermediul aceleiași funcții, a „oglinzii” grupul normalizează, adică ne ajută să ne dăm seama când percepția noastră este exagerată sau minimizată. Iar acest lucru are loc într-un mod blând și foarte „safe” – prin împărtășirea membrilor din propria experiență. Faptul că ai în preajma ta oameni care să reflecte comportamentele tale și atitudinile, te ajută să te descoperi și să te cunoști mai bine. Totodată, îți vei descoperi acele limite și temeri care te împiedică să îți dezvolți potențialul. Puterea vindecătoare a grupului, a împărtășirii experiențelor are beneficii pe termen lung asupra vieții fiecărui participant.
  6. Apartenența la grup este un stimulator puternic al încrederii în sine și ne oferă acel sprijin și acea încurajare necesare conștientizării și exersării într-un cadru sigur a abilități noi. În grupul de dezvoltare personală te debarasezi de sentimentul de însingurare, de teama de respingere, de nesiguranța de sine – factori care determină schimbări mai mari și mai rapide în noi înșine.
  7. Grupul de dezvoltare personală are și rol de „accelerator” prin accesul la mai multe puncte de vedere, întrebări, modalități de gândire etc. din care putem învăța mult mai repede.

În loc de concluzie aș vrea să mai adaug faptul că, de sigur, puterea grupului depinde de coeziune, de dorința fiecărui participant de a oferi și primi sprijin. În plus, fii liniștit/ă, această relație este co-creația tuturor membrilor grupului și este determinată de persoana care conduce grupul, în acest caz de mine :). Astfel, primul obiectiv pe care îl am chiar de la prima noastră întâlnire este să generez această coeziune și deschidere care mijlocește vindecarea.

Deci, nu mai sta pe gânduri, hai la grup!

Lasă un comentariu