Comunicarea în funcție de sex – mituri despre iubire # 4

Astăzi, comunicarea este la modă. Nicicând nu a fost mai ușor și mai rapid ca astăzi să comunicăm de la un capăt la celălalt al planetei. Tehnologia ne ajută să ne simțim mai aproape. Și totuși, se pare că astăzi ne confruntăm cu mai multe probleme de comunicare decât oricând. Problemele de comunicare reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru care partenerii apelează la terapie individuală și/sau terapia de cuplu.

Problemele de comunicare apar mai ales din cauza modurilor diferite de a comunica în funcție de sex. Diversele stiluri de comunicare nu sunt doar culturale, ci există baze neurofiziologice care explică diferențele dintre bărbați și femei în felul în care abordează comunicarea.

  1. Credem că femeile vorbesc mai mult decât bărbații. Fals. Avem această impresie pentru că femeile primesc mai multă plăcere din a vorbi, în comparație cu bărbații și pentru că ele folosesc mai multe cuvinte.
  2. O altă diferență se referă la „despre ce” vorbesc femeile și bărbații. Bărbații, preferă să se exprime în public și să discute subiecte legate de fapte obiective, de eficiență, de informație și de statut social. Femeile, în schimb, se exprimă mai mult în intimitate, ele vorbesc despre legăturile dintre oameni, despre emoții sau relații.
  3. Nevoia de comunicare verbală cu tentă emoțională pare mai mult feminină decât masculină. Cercetările în domeniu demonstrează că 73% dintre femei, în comparație cu 27% dintre bărbați consideră că problemele în cuplu pot fi rezolvate prin comunicare. Raportul devine invers în cazul sexului ca soluție la neînțelegerile din cuplu: trei sferturi dintre bărbați sunt convinși că, făcând dragoste, se șterg toate neînțelegerile.
  4. Femeile preferă să facă schimb de informații, în timp ce bărbaților le place să transforme discuția într-o dezbatere, aducând argumente. De aceea, de multe ori în cadrul discuțiilor femeile rămân cu impresia că bărbații mereu își doresc să aibă dreptate sau să aibă ultimul cuvânt.
  5. Fiindcă femeile își exprimă mai mult stările sufletești și, în special, emoțiile „negative” pentru a se elibera, bărbații au impresia că partenerele lor îi critică. Așa că, fie devin defensivi, și le oferă partenerilor soluții pentru a scăpa de emoții, numai că ele nu vor decât să fie ascultate și, pe cât posibil, înțelese.
  6. Un aspect important este și faptul că 80% dintre cererile privind terapia în cuplu aparțin femeilor. După cum foarte bine spune Jacques Salome: „Vorbește-mi… am atâtea să-ți spun!”.

Prin urmare, e clar că există destule neînțelegeri ( și înțelegeri proaste) între bărbați și femei.

Pe de o parte, femeile le reproșează bărbaților că nu comunică, apoi că nu-și exprimă emoțiile, că vor mereu să aibă dreptate, că nu spun lucruri cu adevărat importante, că nu înțeleg ce vor ele să spună, capac dinadins ca să nu priceapă și că ele trebuie să repete aceleași și-aceleași lucruri.

Pe de altă parte, bărbați le reproșează femeilor că îi critică tot timpul, că vorbesc în locul lor, că fac cum fac și complică lucrurile simple, că vorbesc pe la spatele altora, că îi întrerup mai mereu, sunt prea sensibile, că sunt bârfitoare și că o iau pe ocolite până când ajung să spună ce vor.

Cine are dreptate? Și femeile, și bărbații au dreptate!

 

 

Inspirat din „Secretul cuplurilor fericite” de Yvon Dallaire

Lasă un comentariu