COVID19 – Tipuri arhetipale de răspuns

Astăzi, în contextul pandemiei COVID-19 putem observa cel puțin patru comportamente arhetipale, adică patru modele comportamentale de bază. Trei dintre acestea corespund celor 3 tipuri de reacții în situație de stres sau pericol: luptă, fugi și îngheață. Ele au fost observate și la animale. Deci, arhetipal include și semnificația de primar, de bază, rudimentar, poate chiar gregar.

Dar ce reprezintă, de fapt, aceste trei tipuri arhetipale de răspuns astăzi, în cazul omului modern care, atenție!, este mult mai sofisticat, mai adaptat decât omul de acum 100-200 sau 4 mii de ani în urmă?

Primul tip de reacție este să lupți (arhetipul Luptătorului, al Războinicului), iar omul modern se luptă criticând, țipând, fiind agresiv și asumându-și o poziție de eu-întâi sau după mine și Potopul, practic centrul preocupărilor sale este dominat de nevoile sale primare, cele de supraviețuire.

Al doilea tip de reacție este să fugi (arhetipul Alineatului), iar omul modern nu mai fuge de-adevăratelea, ci el fuge mental, este agitat, se disociază, se rupe de realitate.

Al treilea tip de reacție este să îngheți (arhetipul Masochistului), în acest caz omul modern se retrage, se închide.

Factorul comun al acestor trei tipuri de reacție este pierderea contactului cu realitatea.

Un comportament adecvat în contextul actual, al patrulea tip de comportament, este să rămâi conectat cu tine, cu ceilalți și cu evenimentele din jur.

Așa-zisa, Perioadă COVID ne-a adus multă anxietate, incertitudine și pierderea, la un anumit nivel, a siguranței și a speranței. În cartea lui Joseph Campbell Căi ale fericirii. Mitologie și transformare personală (2015), am găsim următorul exemplu care mi-a plăcut, chiar dacă noi periodic tundem iarba din grădină ea continuă să crească, ea în continuare își vede de viața ei – crește! Deci, viața continuă, să continuăm să creștem!


Vezi și

Ce este un arhetip?

Vezi în continuare

Arhetipurile în psihologie
Arhetipuri și roluri
Eroul cu o mie de chipuri – o extraordinară sinteză asupra arhetipurilor

Lasă un comentariu